Oldal kiválasztása

Ki jogosult TGYÁS-ra?

72c9b344a31bdd99ab315ccbeb1102a4Az a nő jogosult TGYÁS-ra, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl (ún. passzív) táppénz, baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt szül, vagy táppénz, baleseti táppénz folyósításának megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.

A TGYÁS-ra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani a biztosítás megszűnését követő (passzív) táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét valamint közép vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot, vagy a rehabilitációs járadék folyósításának idejét (2008-tól)

Meddig folyósítják a TGYÁS-t?

TGYÁS igénylés feltételeiTGYÁS  a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A TGYÁS  időtartamát  a Munka Törvénykönyve szabályozza, Az egyéni és társas vállalkozókra, megbízási szerződéssel dolgozókra, álláskeresési támogatásban részesülőkre is a Munka Törvénykönyve a mérvadó.

A szülési szabadság időtartama 24 hét, vagy másképpen 168 nap, amely a kismama választásától függően legkorábban a szülés várható idejét megelőző 28. naptól, legkésőbb a szülés napjától lehet igénybe venni. A TGYÁS folyósítása az igénybevétel napjától indul és  168 napig jár, nincs jelentősége, hogy a kiírt időpontban születik-e a baba.

A TGYÁS gondozásba vétel napjától a szülési szabadság még hátralevő tartamára annak a nőnek is jár, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, ha az általános jogosultsági feltételek a gondozásba vétel napján fennáll.

Mikor nem jár TGYÁS annak, aki egyébként a jogosultsági feltételekkel rendelkezik?

TGYÁS folyósítására nem jogosult vagy a TGYÁS folyósítását fel kell függeszteni abban az esetben, hogy a kismama a TGYÁS folyósításáank ideje alatt teljes keresetét megkapja vagy ha bármilyen jogviszonyban díjazás – ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíjat – ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.

Hol igényelhető a TGYÁS?

tgyás-igenyles-mamablog-huMunkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló kismamának TGYÁS igényt a munkáltatónál kell bejelenteni akkor is, ha passzív jogon igényli a TGYÁS-t. Akkor is ez az eljárás, ha a munkáltatónál nem működik társadalombiztosítási kifizetőhely, mert hivatalosan az ő dolga továbbítani az igényt a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

Egyéni és társas vállalkozók esetében a székhely szerinti Egészségbiztosítási Pénztár az illetékes. Álláskeresési támogatásban részesülők a Munkaügyi Központ után a lakhely szerinti Egészségbiztosítási Pénztárnál tudják igényelni a TGYÁS-t.

Visszamenőleg is jár a TGYÁS?

Az igény benyújtást megelőző 6. hónap első napjáig lehet visszamenőleg TGYÁSt igényelni.

tgyas-igenyles-mamablog-huMilyen iratok, dokumentumok szükségesek a TGYÁS igényléshez?

  1. a gyermek(ek) eredeti születési anyakönyvi kivonata
  2. kórházi igazolás 10-es, szülést jelölő kóddal
  3. szülést megelőző időponttól igényelt TGYÁSnál terhesállományba vételről szóló igazolás vagy eredeti kiskönyv és nyilatkozat a szülési szabadság megkezdésének időpontjáról
  4. nyilatkozat a tgyás megállapításához
  5. -nem kifizetőhelyen történő igényléskor a munkáltató által kitöltött foglalkoztatói igazolás
  6. -“Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához”
  7. -“Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról”

Szülés előtti időponttól indított és akkor meg is igényelt TGYÁSnál a születési anyakönyvi kivonatot, a kórházi igazolást és a nyilatkozatot szülés után be kell nyújtani, különben leáll a folyósítás.

Mennyi a TGYÁS összege?

Az ellátás összegét a gyermek születésekor fenálló munkaviszonyból származó jövedelemből állapítják meg.

Az ellátás alapját az irányadó időszakban elért jövedelem alapján állapítják meg. A tgyás a számítási időszakban elért átlagkereset, jövedelem 70%-a.

Jó ha tudod!

Méltányosság alapon megállapított TGYÁS!

A TGYÁS esetében az egészségbiztosító bizonyos esetekben eljárhat a méltányosság elve szerint, így például amennyiben az a helyzet áll elő, hogy a kérelmező szülőnek nincs meg a folyósítás feltételeinél előírt biztosítási idő, a társadalmi szolidaritás elvét szem előtt tartva el lehet térni a vonatkozó általános rendelkezéstől, és lehetőség van ilyen keretek között is a Terhességi gyermekágyi segély odaítélésére. A méltányossági alapon történő TGYÁS kérelem beadását a szülőnek kell kezdeményeznie a munkáltatója, illetve foglalkoztatója székhelye szerinti illetékes egészségbiztosítási pénztár felé. A pénzbeli ellátások méltányosságon alapuló engedélyezése iránti kérelmet a szülő foglalkoztatója szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárhoz kell benyújtani.

letöltés