Oldal kiválasztása

Biztonság + kényelem = autózás gyerekkel

Evvel a képlettel írhatnánk le röviden, hogy mi az, amit elvárnak a szülők a biztonsági gyerekülésekkel kapcsolatban. Így leírva ez a képlet elég egyszerűnek tűnik, de jobban belemélyedve a témába láthatjuk, hogy még sem olyan egyszerű kiválasztani a gyermekünknek legmegfelelőbb autósülést, amely autónk típusához és kialakításához is kompatibilis. Az előző írásunkban áttekintettük, hogy a Közúti közlekedés Szabálya, vagyis a KRESZ milyen előírásokat támaszt velünk és autónkkal szemben a gyermekek biztonságos és szabályos utaztatásával kapcsolatban. A mostani írásunkban pedig kitérünk a nem az engedélyezett autósülésekre! 

Autósülés és autósülés között még ha egy azon kategóriába vannak sorolva akkor is óriási különbségek lehetnek, így nem árt tájékozódni a vásárlás előtt, hogy mely autósülések engedélyezettek az Európai Unióban. A gyermekülések tanusítványa az ülések oldalára ragasztott narancssárga címkén található.

A gyermekbiztonsági rendszerekkel szemben támasztott követelményeket a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet fogalmazza meg, eszerint az ülésnek legalább az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága 44. előírás 03-a módosítási sorozatának kell megfelelnie. A régebbi szabványok szerint – azaz ECE R44-01 és ECE R44-02 – 1995-től az Európai Unióban már nem készülhetnek gyermekülések, 2004-től pedig ezen sorozatszámú ülések már az EU országaiban nem is hozhatóak kereskedelmi forgalomba, 2009. január 1-től pedig már használni sem lehet őket.

Az ECE R44-03 és az ECE R44-04 számú norma tartalmazza azokat az előírásokat, amelyeket az ülésnek teljesítenie kell, hogy forgalomba kerüljön. A címke több adatot közöl. Az első sorban látjuk, hogy az ülés melyik szabványnak felel meg: ez a 03-as végű, azaz megfelelő. A következő adat azt jelöli, hogy a gyerekülés  milyen autótípusokhoz használható. Az Universal mutatja, hogy az ülés minden autótípushoz használható (lehetne Semi-universal, vagy Specific is, értelemszerűen típus-specifikus üléseknél). A következő sorban feltüntetik a testsúlyhatárokat,  majd alatta egy körben E betű jelöli, hogy az ülés átment a megfeleltetési eljáráson, az utána következő szám a megfeleltetést kiadó ország kódszáma. A következő számsor a nagy E alatt megfelelést azonosító számsort találunk. ha az ülésünk megfelelő, akkor ez vagy 03-mal, vagy 04-gyel kezdődik. Legalul az ülésben használt biztonsági rendszer sorszámát látjuk.