Oldal kiválasztása

Biztonság + kényelem = autózás gyerekkel

Minden szülő szeretné biztonságban tudni gyermekét, különösen igaz ez autósutazásaink során. Egyszerű elvárásai vannak egy szülőnek az autósülésekkel szemben: egyrészt legyen kényelmes, másrészt biztonságos. Ám az autósülés vásárlás már nem ennyire egyszerű, mivel a kereskedelmi forgalomban rengeteg formájú, fajtájú, típusú gyermeküléseket találunk.

A biztonsági autósülés sorozatunkban a mai alkalommal az autósülés típusokat vesszük górcső alá.

Az autósüléseket a gyerekek súlyának megfelelően csoportosítják. Eszerint a következő csoportok léteznek: 0-13kg, 0-18kg, 0-25kg, 9-18kg, 9-25kg, 9-36kg, 15-36kg.

Autósülés típusok


0-13kg – autósülés, vagy babahordozó

0-13kg autósülés-alicia-huAz újszülött kortól használható kagyló formájú gyerekülések, amelyek babahordozóként is funkcionál az autó utasterében az első és a hátsó ülésre egyaránt lehet rögzíteni, de kizárólag a menetiránynak háttal. A 0-13kg-ig használható gyerekülések vagy babahordozók két változatban kaphatóak a forgalomban: vannak a normál babahordozók és azon társaik, amelyek isofix talppal vannak ellátva. A vezető melletti ülésre menetiránynak háttal abban az esetben helyezhető el az autósülés, ha az utas oldali légzsákot kikapcsolták. Különlegességük ezeknek a gyereküléseknek, hogy a gyerekek bátran és kényelmesen elszunyókálhatnak benne, mert mindegyik  kivehető vagy betehető és rögzíthető az autó ülésében, némelyik babakocsira is rögzíthető.

0-18kg autósülés
0-18kg autósülés-alicia-huEzen biztonsági gyerekülések újszülött kortól 4 éves korig használhatóak. Fixen az autóban rögzítve garantálják a gyerekek biztonságát. Az autósüléseket a vezető mellett az autóba helyezve kizárólag menetiránnyal ellentétesen köthetőek be. A vezető mellé csak abban az esetben helyezhetőek, ha az autóban lévő légzsák kikapcsolható vagy egyáltalán nincs légzsák. A biztonsági gyerekülés bekötése a hátsó ülésen 0-10kg menetiránynak háttal, 9-18kg menetiránnyal megegyezően, az autó 3 pontos övével történik.  0-18kg-ig használható gyerekülések 5 pontos biztonsági övvel vannak ellátva. Az autósülés több fokozatban dönthető a gyerekek kényelmének megfelelően.

0-25kg autósülés
0-25kg-ig használható autósülések újszülött kortól 6 éves korig használhatóak. Az autósüléseket a vezető mellett az autóba helyezve kizárólag menetiránnyal ellentétesen köthetőek be,d e figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a magasabb autósülések akadályozzák a vezető oldalirányú kilátását. A vezető mellé csak abban az esetben helyezhetőek, ha az autóban lévő légzsák kikapcsolható vagy egyáltalán nincs légzsák. A biztonsági gyerekülés bekötése a hátsó ülésen 0-10kg menetiránynak háttal, 9-18kg menetiránnyal megegyezően, az autó 3 pontos övével történik. A biztonsági gyerekülés 18-25kg-ig az autó három pontos biztonsági övével köthető be. 0-25kg-ig használható gyerekülések 5 pontos biztonsági övvel vannak ellátva Az autósülés több fokozatban dönthető a gyerekek kényelmének megfelelően.

9-18kg autósülés
9-18kg autósülés-alicia-hu9-18kg-ig használható autósülések mindegyike az autó hátsó ülésén rögzíthetők. Kilenc hónapos kortól 4 éves korig használhatóak. A gyerekek a biztonsági gyerekülésben a menetiránnyal megegyező irányban utaznak.  Itt az ülés biztonsági övét szorosan a gyermek előtt kell elvezetni a megfelelő védelem érdekében. Az autósülések általában 5 pontos biztonsági övvel vannak felszerelve. A biztonsági öv mindig közvetlen a váll felett kell, hogy áthaladjon. Lényeges szempont, hogy a gyermek mozgástere minél kisebb legyen. Ez azért fontos, hogy ütközés esetén ne tudjon kicsúszni a gyerek belőle. A gyerekülések övrésze szabályozható, melyet mindig a baba méretének megfelelően kell beállítani – nem túl szorosan, nem túl lazán, csavarodásmentesen.  9-18kg-ig használható autósülés több fokozatban dönthető a gyerekek kényelmének megfelelően.

9-25kg autósülés
9-25kg autósülés-alicia-huA 9-25kg-ig használható autósülések mindegyike az autó hátsó ülésén rögzíthető. A gyerekek a biztonsági gyerekülésben a menetiránnyal megegyező irányban utaznak.  Itt az ülés biztonsági övét szorosan a gyermek előtt kell elvezetni a megfelelő védelem érdekében. Az autósülések általában  5 pontos biztonsági övvel vannak felszerelve. A biztonsági öv mindig közvetlen a váll felett kell, hogy áthaladjon. Lényeges szempont, hogy a gyermek mozgástere minél kisebb legyen. Ez azért fontos, hogy ütközés esetén ne tudjon kicsúszni a gyerek belőle. A gyerekülések övrésze szabályozható, melyet mindig a baba méretének megfelelően kell beállítani – nem túl szorosan, nem túl lazán, csavarodás mentesen. A 9-25kg-ig használható autósülések másik típusa az úgynevezett palzsos gyerekülés, amely 5 pontos biztonsági öv helyett egy pajzzsal rögzíti gyermekét, így a gyerekek nagyobb szabadságot élveznek ezekben az autósülésekben, mivel a válluk szabadon van. A mellkas és a has előtt lévő pajzs az, ami meggátolja gyermekének kizuhanását az autósülésből.

9-36kg autósülés
9-36kg autósülés-alicia-hu9-36kg-ig használható autósülések két éves kortól használhatóak. Az autósülések mindegyike az autó hátsó ülésén rögzíthetők. A gyerekek a biztonsági gyerekülésben a menetiránnyal megegyező irányban utaznak. Itt az ülés biztonsági övét szorosan a gyermek előtt kell elvezetni a megfelelő védelem érdekében. Az autósülések általában ötpontos biztonsági övvel vannak felszerelve. A biztonsági öv mindig közvetlen a váll felett kell, hogy áthaladjon. Lényeges szempont, hogy a gyermek mozgástere minél kisebb legyen. Ez azért fontos, hogy ütközés esetén ne tudjon kicsúszni a gyerek belőle.  A gyerekülések övrésze szabályozható, melyet mindig a baba méretének megfelelően kell beállítani – nem túl szorosan, nem túl lazán, csavarodásmentesen.   9-36kg-ig használható autósülések nem dönthetőek, de együtt nőnek a gyerekkel, mivel a háttámla fej része állítható, illetve  egyes modelleknél a háttámla levehető, így később a biztonsági gyerekülés ülésmagasítóként használható.

15-36kg autósülés – ülésmagasító
15-36kg-ig használható autósülések mindegyike az autó hátsó ülésén rögzíthető. A gyerekek a biztonsági gyerekülésben a menetiránnyal megegyező irányban utaznak. Itt az ülés biztonsági övét szorosan a gyermek előtt kell elvezetni a megfelelő védelem érdekében. Az autósülések általában ötpontos biztonsági övvel vannak felszerelve. A biztonsági öv mindig közvetlen a váll felett kell, hogy áthaladjon. Lényeges szempont, hogy a gyermek mozgástere minél kisebb legyen. Ez azért fontos, hogy ütközés esetén ne tudjon kicsúszni a gyerek belőle. A gyerekülések övrésze szabályozható, melyet mindig a baba méretének megfelelően kell beállítani – nem túl szorosan, nem túl lazán, csavarodásmentesen.

 Isofix autósülés
Az Isofix rendszer segítségével az autó eredeti biztonsági övei szükségtelenné válnak, ugyanis a gyermekülés rögzítése két ponton keresztül történik. A gyerekülés rögzítésére két kampó azolgál, amely a hátsó ülőlapon található, melyekhez az ülés közvetlenül rögzíthető. Ma már egyre több gyermekülés és személykocsi van isofixes rendszerrel felszerelve.

 

Bármely autósülés típus mellett dönt, figyelembe kell vennie az autó sajátosságait, a gyermek testi adottságait és az autósülés pontos bekötését, mert legyen bármilyen jó egy gyerekülés, ha nem megfelelően van rögzítve az autóba, akkor elveszíti biztonsági funkcióját.

 

Az Alicia.hu Bababolt webáruházában található biztonsági autósülés kínálatunkat megnézheti a képre kattintva: