Oldal kiválasztása

Gyermeket várva minden kismamában és édesapában felmerül a kérdés, hogy mivel fogja hazavinni gyermekét a kórházból, majd hogyan megy el bevásárolni, hogyan viszi el a havi kötelező vizsgálatokra, vagy hogyan fog utazni a picivel? Gyalog, tömegközlekedéssel, de akár autóval történő utazás során a legkényelmesebb és legpraktikusabb hordozó eszköz a babahordozó, vagy 0-13kg-ig használatos autósülés. 

A babahordozó legnagyobb előnye, hogy akár autóban történő szállításhoz, akár séták, bevásárlások alkalmával praktikus eszköz, mivel a babát, csak bele kell helyezni, az 5 pontos biztonsági övvel rögzíteni és már indulhatnak. A babahordozó kialakításakor ügyeltek, hogy formája, amely kagyló alakú megfelelő kényelmet és biztonságot nyújtson a legkisebbeknek. Puha, párnázott ülőrésze lehetővé teszi, hogy gyermeke gond nélkül akár el is szunyókáljon utazás közben. Az 5 pontos biztonsági övével biztonságosan rögzíthető a gyermek meggátolva a kicsúszást, vagy a kiesést a babahordozóból. Némely babahordozó extrában felszerelt párnázott biztonsági övvel, a nagyobb komfortérzet elérése érdekében. A babahordozók többsége fejszűkítővel is felszerelt, ez kifejezetten az újszülöttek számára kedvező, mivel ők még a fejüket nem tudják megtartani.

Mire Figyeljünk babahordozó vásárlása előtt?

Mennyi időt tölt majd gyermeke a babahordozóban?
Mielőtt bármely babahordozó megvásárlása mellett döntene gondolja végig, hogy kisbabája mennyi időt fog eltölteni  a babahordozóban, ugyanis vannak olyan darabok, amelyben kialakítása okán gyermekének nem előnyös, ha több időt tölt a hordozóban. Általában ezek olyan darabok, melyeknek nincsen fejszűkítője és derékemelője.

Milyen súlyú a babahordozó?
Érdemes odafigyelni a babahordozó súlyára is, mert bár eleinte pillekönnyű gyerekkel együtt, de ahogy gyarapodik és nő gyermeke a kezdetben könnyű babahordozó is súlyossá válhat. A babahordozók tömege általában 2,5kg súlytól 5kg súlyig terjed. A babahordozó hordozókarjának kialakítását is ki kell próbálni: mennyire kényelmes a hordózó fogása?

Milyen tanusítvánnyal rendelkezik a babahordozó?
Mint minden gyermekeknek szánt terméket, a babahordozót is ellátják gyártás után egy ECE szabványszámmal. A gyermekbiztonsági szabvány jelölése ECE R44/3 vagy ECE R44/4. A 01, 02-re végződő szabványszámú babahordozók nem használhatóak. A tanúsítványon a szabványszámon kívül megjelölik az országot, ahol a horodzót gyártották, jelölik, hogy milyen típusú autóban használható a hordozó, feltüntetik a testsúlyhatárokat, és az ülésben használt biztonsági rendszer szabványszámát.

 Babahordozó típusok

Babahordozóból is több félét forgalmaznak a gyártók. A normál babahordozók előnye, hogy autósülésként, hordozóként akár bevásárláskor, vagy séták alkalmával is használhatóak úgy, hogy gyermeke nyugodtan szundikálhat abban az esetben is, ha az autóból kiszállnak, vagy autóba beszállnak.

Létezik olyan modell, amely isofix talppal rendelkezik, így nem az autó 3 pontos biztonsági övével kell rögzíteni az autóban. Az isofix babahordozót az isofix talpra kell helyezni, melyet előzőleg  az  autóba gyárilag beszerelt isofix üléseken kialakított kis fülekkel kell rögzíteni.  Az isofix rendszerű babahordozók elismerten a legbiztonságosabb babahordozók. Hátrányuk, hogy az isofix talp eltávolítása körülményes, amely azoknak a családoknak probléma, akik egyszerre több autót használnak, vagy ha az autó hátsó ülését a pici babán kívül más is használná.

Multifunkciós babakocsihoz kapható babahordozó előnye, hogy nem csak az autós utazás során használható, de a multifunkciós babakocsi vázára is felhelyezhető, akár egy pattintással is. Ezen babahordozók előnye, hogy több funkcióban használhatóak. babakocsi-tartozékként, bevásárláskor hordozóként, autóban pedig autósülésként.

Babahordozó rögzítése autóban

Bármely autósülést vagy babahordozót is válaszzuk, lehet akármilyen biztonságos még a töréstesztekkel igazoltan is, nem fog jól működni, ha nem megfelelően rögzítjük. A legbiztonságosabb autósülések a közvélemény szerint az isofix babahorodzók, amelyeket az autóban kialakított isofix fülekhez kell rögzíteni, ezáltal az autós 3 pontos biztonsági övének nincs szerepe a babahordozó rögzítésében.

Amennyiben olyan babahordozót választunk, amely nem isofix rendszerű, ebben a esetben az autó 3 pontos biztonsági övével kell rögzíteni. A vezető melletti első ülésen, de a hátsó üléseken is egyaránt kizárólag a menetiránynak háttal bekötött babahordozó a biztonságos. Az előírásnak megfelelően gondosan végig kell vezetni a biztonsági övet a babhordozón, és minden egyes rögzítési pontot érintve stabilan és feszesen kell az övet végigvezetni. A lazán bekötött babahordozó nem biztonságos! Babahordozó a vezető melletti ülésen rögzítve csak úgy használható, ha az utas oldali légzsákot kikapcsolják!

Kérem tekintse meg Alicia.hu Webáruházunkban található babahordozókat!