Oldal kiválasztása

Anyukák figyelem!

Új ajánlást tett közzé a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság 2010 november 11-én azzal a kérdéssel kapcsolatban, a glutént mikor és hogyan vezessék be a csecsemők étrendjébe, amely közleményt megtámadott a Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga a hat hónapos korban elkezdett hozzátáplálás mellett érvel és máris több téves hír jelent meg az interneten ebben a témában.

Mi a lisztérzékenység, azaz coeliakia?

A coeliakia (lisztérzékenység) az arra hajlamos egyénekben kialakulható autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet önmaga ellen termel egy anyagot, amely elpusztítja saját szöveteit és így a glutént a szervezet már nem képes feldolgozni, sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. A betegség kiváltásáért a glutén egy speciális fehérjéje, a gliadin a felelős. Ez a kalászos gabonanövényekben (árpa, búza, rozs) található, károsító hatását a vékonybél nyálkahártyáján fejti ki. A keletkező toxikus anyag teljesen vagy részben elpusztítja a nyálkahártya felszíni sejtjeit, így csökkenti a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Mik a Coeliakia tünetei?

A lisztérzékenység legjellemzőbb tünetei a gyakori, híg, bűzös széklet, étvágytalanság, ingerlékenység, nyugtalanság, has puffadás, fogyás, és gyengeség.

Mit tehetnek a gluténra érzékenyek?

A lisztérzékenység kezelése egyedül gluténmentes diétával lehetséges, gyógyítani egyelőre nem tudjuk. A diétát egész életen át kell tartani.

Lisztérzékenység megelőzhető?

A lisztérzékenység és a glutén étrendbe történő bevezetésének összefüggését számos kutatás vizsgálta, ám a bevezetés optimális időpontjával kapcsolatban a szakemberek sem értenek egyet.

 Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI)  szerint a baba 5 hónapos korától a lisztérzékenység megelőzése érdekében napi fél háztartási keksz bevezetése javasolt. A hat hónapig kizárólag szopó babáknál a 150-182 napos kor között (betöltött öt hónap után) – nem az étkezést kiváltva -, javasolják a napi fél vagy kétnaponta egy háztartási keksz pép formájában történő adását.  A 4 és 6 hónapos kor között vegyes vagy mesterséges táplálásban részesülő babáknál   napi fél háztartási keksz vagy  főzelékbe keverve napi egy csapott mokkáskanálnyi liszt (2,5 gramm) adagolását javasolják.

 Két szakmai szervezet, a Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület vezetősége szerint a kutatási eredmények nem támasztják alá, hogy a glutén korai, hat hónapos kor előtti bevezetése bármiféle előnnyel járna a babák, különösen a kizárólagosan szoptatott babák egészségére nézve. Az ellenállás magyarázataként állítják, hogy a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás jótékony hatásai anyára és babára nézve egyaránt messze felülmúlják a coliákia kialakulásának kockázatát, ezért a glutén bevezetésének érdekében elkezdett korai hozzátáplálás nem javasolt.

Hogyan vezessük be a gluténtartalmú ételeket?

Abban minden szakmai szervezet egyetért, hogy csökkenti a coliákia kialakulásának kockázatát,

  • ha a babák étrendjébe kis mennyiségben vezetik be a glutént.
  • ha a baba a glutén bevezetésének időszakában még szopik,
  • ha a szoptatást a glután bevezetése után még minimum1-3 hónapig folytatják, és
  • ha a szoptatás időtartama hosszú.

Ezért a glutént kis mennyiségben, fokozatosan kell bevezetni a babák étrendjébe, és törekedni kell arra, hogy a bevezetés után még legalább 2-3 hónapig a baba szoptatása folytatódjon.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet  a háztartási kekszet vagy a fehér lisztet ajánlja kezdő gluténtartalmú ételként, azonban a háztartási keksz adását a szakma mégsem ajánlja, hiszen a háztartási keksz tartalmaz búzalisztet, de emellett még cukrot, növényi olajat, glükóz szirupot, térfogatnövelő szereket, sót, aromákat, lisztkezelőszert is.

Ennél sokkal egészségesebb és finomabb gabonaételeket is kínálhatunk kisbabánknak. Ilyen az otthon elkészített kása vagy a natúr gabonapehely frissen facsart gyümölcslébe áztatva.