Oldal kiválasztása

A karácsony az év legnagyobb ünnepe, különösen fontossá válik, ha ezt az ünnepet kisbabánkkal együtt meghitt környezetben tölthetjük el. Első karácsony a babával, a tökéletesre törekszünk, hiszen már itt van velünk a pici is, akit lenyűgöz a készülődés, a gyertyák fénye, a csillogó díszek, aki esetleg már gurul, mászik, totyog a fa felé, izgatottan bontja az ajándékokat, érdeklődve figyeli a sürgés-forgást, érzi az ételek illatát, anyával együtt tölti idejét a konyhában a karácsonyi menü elkészítése közben.  A baba látja és értenyúl a süteményeknek, az ételeknek, de vajon megkínálhatjuk-e pici babánkat a karácsonyi menüből? Ilyenkor nagy a kísértés, hogy adjunk akár csak egy-két falatot az elkészített karácsonyi ételekből.  Az Alicia.hu Baba magazin gondolva a kisbabás családokra felkérte Mártika konyháját és összeállítottunk egy olyan karácsonyi menüt, amely gondol a kisbabákra is, legyenek 4, 6, 8, 10 vagy 12 hónaposak.

A recepteket Mártika konyhája úgy állította össze, hogy a menü alapanyagaiból kis változtatással kisbabáknak  is ízletes, tápláló és vitamindús karácsonyi babamenüt varázsolhassunk.

4-6 hónapos babás-családnak karácsonyi menü ajánlatunk

Sütőtök-krémleves

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 2 db sárgarépa
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • só, bors
  • 2 db húsleves kocka
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 liter víz
  • 2 dl főzőtejszín
  • pirítós, vagy pirított zsemlekocka

Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat, majd felkockázzuk, a sárgarépát és a hagymát is. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a tököt és a répát és élénk tűzön 1 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk az elmorzsolt leveskockákat, 1 liter vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Botmixerrel sima péppé turmixoljuk. Hozzákeverjük a 2 dl főzőtejszínt, kb. 1 percig forraljuk. A kockára vágott zsemlét vagy a kenyérszeletet megpirítjuk és azzal tálaljuk.

Karácsonyi sült hal fűszeres ágyon

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kg halfilé
  • 3 db paradicsom
  • bazsalikom ízlés szerint
  • 8 szelet császárszalonna
  • ketchup, mustár, só, bors
  • sült hal fűszerkeverék
  • 3 pohár tejföl
  • citromlé

Elkészítés:
A kivajazott tepsibe hagyma, paradicsom, bazsalikom ágyat készítünk, meglocsoljuk citromlével. A halat bedörzsöljük a fokhagymával, sóval, borssal, fűszerkeverékkel, ketchuppal, mustárral, ráfektetjük a zöldségágyra, és betakarjuk császárszalonnával. Vagy fedeles sütőedényben, vagy tepsiben alufóliával lefedve sütjük. Majd a végén nyakon öntjük a halfűszerrel tejföllel, és készre sütjük. Tört burgonyával tálaljuk.

Mákos guba

Hozzávalók:

  • 8 db kifli
  • 3 evőkanál cukor
  • 7 dl tej
  • 25 dkg darált mák
  • (5 dkg mazsola)
  • 1 vaníliás cukor

Elkészítés:
Kifliket felkarikázzuk és egy tálba tesszük. Közben cukrot és a tejet felforraljuk, beleszórjuk a vaníliás cukrot és a kiflikarikákra öntjük. Addig állni hagyjuk, amíg a kifli magába szívja a tejet. Óvatosan összekeverjük a mákkal és porcukorral vagy mézzel ízesítjük.

A babának sütőtökpüré a család leveséből

A előkészített tököt előmelegített sütőbe tesszük és puhára sütjük. Miután elkészült, leturmixoljuk és anyatejjel vagy tápszerrel pürésítjük.

Répás burgonyapüré

A főétel mellé ajánlott köretből és a levesben főtt sárgarépából vegyes pürét készítünk anyatej, vagy tápszer hozzáadásával.

7-8 hónapos babás-családnak karácsonyi menü ajánlatunk

Karácsonyi tárkonyos pulykaragu leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5kg pulykamellfilé,
  • 0,5kg aprólék (nyak, máj, zúza)
  • 3 ek olaj
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • Fél db karalabé
  • Fél db zeller
  • 1 jó nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • 1 evőkanál tárkony
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 l víz
  • 2 szelet citrom (vagy 3 cl citrom leve)
  • só, bors, babérlevél

Elkészítés:
A fej hagymát apró kockákra vágjuk és megfonnyasztjuk a felhevített olajon. Rádobjuk a felkockázott pulykamellet és az aprólékot. Folytonos kevergetés mellett a húst fehéredésig pirítjuk. A sárga és fehérrépát felkockázzuk, a zellert és karalábét nagyobb darabban hagyjuk, az összes zöldséget, a reszelt fokhagymával rádobjuk a húsra és átkeverjük. Beletesszük a zöldborsót és a gombát. Pár percig lefedve pároljuk, majd felöntjük forró vízzel. Sóval, borssal, babérlevéllel, tárkonnyal és citromkarikákkal ízesítjük, a hús megpuhulásáig főzzük. Ha elkészült a levesünk hozzáadjuk a tejszínt. Végül összeforraljuk.

Pikáns pulykacomb

Hozzávalók:

  • 4 kisebb darab pulykacomb
  • 20 dkg bacon
  • 3 db alma
  • 3 db körte
  • 1 csomag aszalt szilva, aszalt sárga barack
  • só, fehérbors, fokhagyma, száraz fehérbor

Elkészítés:
A combokat fedeles sütőedénybe helyezzük. 2 dl olajat öntünk alá. A combokat bacon szeletekkel beborítjuk. A húsok tetejére és köré a meghámozott, illetve az aszalt gyümölcsöket tesszük. 3 dl száraz fehérbort 2 dl vízzel hígítva felöntjük. Amennyiben a család nem kedveli a boros ételeket, fél liter vízzel öntse fel. Lefedve forró sütőbe tesszük, Puhára pároljuk, majd a fedőt levéve pirítjuk. Krumplipürével tálaljuk.

Gesztenyés keksztekercs

Hozzávalók:

  • Tészta
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 kávéskanál kakaópor

Krém

  • 25 dkg gesztenyemassza (mirelit)
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál kókuszreszelék

Tetejére

  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 2cl tej

A tésztához valókat összegyúrjuk és két fólia között kinyújtjuk.A krémhez valókat habosra keverjük. A kinyújtott tésztát megkenjük vele. Feltekerjük, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, ha túl sűrű, 2 cl tejjel higítjuk. Majd ráöntjük a tekercsünk tetejére, újra hűtőbe tesszük. Tálalás előtt éles késsel szeleteljük.

A babának szárnyaspép a család leveséből

A tárkonyos pulykaragu levesből veszünk ki májat, és mellhúst, sárgarépát, zöldborsót, karalábét. Turmixgépbe tesszük és vízzel hígítjuk.

A babának desszert a főfogás gyümölcseiből

Karácsonyi gyümölcspép

Hozzávalók:

  • 1 db alma
  • fahéj, szegfűszeg
  • aszalt gyümölcsök (szilva, barack)

Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket pár percig főzzük. A meghámozott almát felkockázzuk, majd az aszalt gyümölcsöket is kisebb kockákra vágva hozzátesszük. Felöntjük kevés vízzel, megszórjuk egy csipetnyi fahéjjal és néhány szem szegfűszeggel . Lassú tűzön fedő alatt pároljuk, amikor elkészült kivesszük a szegfűszeg darabkákat és összeturmixoljuk.

 

9-10 hónapos babás-családnak karácsonyi menü ajánlatunk

Borleves

Hozzávalók:

  • 6dl száraz fehérbor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 6 db tojássárgája
  • fél citrom héja
  • szegfűszeg, fahéj ízlés szerint
  • 2 dl víz

Elkészítés:
A bort a 2dl vízzel felhígítjuk, a fűszerekkel felforraljuk. A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd állandóan kevergetve rászűrjük a forró bort. Tovább kevergetve kis lángon felforraljuk. Csészékben tálaljuk.

Sonkával, sajttal rakott pulyka almás káposztával

Hozzávalók:

  • 8 szelet pulykamell
  • 8 szelet gépsonka
  • 1 db tömlős krémsajt
  • 30 dkg reszelt trappista sajt
  • Étolaj, liszt, só, bors

Elkészítés:
A pulykamell szeleteket megsózzuk, picit borsozzuk, majd kiklopfoljuk. Lisztbe forgatjuk és forró olajon serpenyőben mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. (natúrszelet) Az így elkészített pulykaszeleteket egy bő olajjal kikent tepsibe helyezzük, megkenjük krémsajttal, rátesszük a gépsonka szeleteket és minden szeletre reszelt sajtot szórunk. Előmelegített sütőben a sajt ráolvadásáig sütjük. Hagymás tört burgonyával és almás káposztával tálaljuk.

Almás káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej lilakáposzta
  • 2 db alma
  • fél dl olaj
  • 1 fej hagyma
  • só, bors, őrölt kömény, babérlevél
  • kristálycukor ízlés szerint

Elkészítés:
A hagymát vékonyra szeleteljük, és forró olajban üvegesre pároljuk. Rátesszük a vékonyra szeletelt lilakáposztát és beletesszük a kimagozott almaszeleteket. Sóval, borssal, köménymaggal és babérlevéllel ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, és lefedve együtt pároljuk. Amikor elkészült ízlés szerint édesítjük, illetve citromlével vagy ecettel savanyítjuk.

Narancsos túrótorta sütés nélkül

Hozzávalók:

  • 75 dkg túró
  • 3 dl tej
  • 6 kiskanál étkezési zselatin
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 -4 db narancs
  • 3-4 db kivi

Elkészítés:
Egy tálkába tedd bele a zselatint és kevés vízzel keverd csomómentesre, majd pihentesd 10 percig. Hideg tejjel együtt melegítsd fel. Ha felforrt, keverd bele a cukrot és a vajat, majd öntsd a túróra és keverd össze. Egy 26 cm-es csatos tortaformát bélelj ki alufóliával, majd öntsd bele a túrós krémet. Hűtőbe téve hagyd megdermedni. Dermedés után díszítsd ki narancs és kivi karikákkal, és fedd be a gyümölcskocsonyával. A gyümölcskocsonyát a tasak hátoldalán leírt módon készítsd el.

A babának sonkás, sajtos pulyka a család főételéből

A főétel elkészítéséhez felhasznált pulykamellből egy kis darabot só nélküli vízben megfőzünk. Felaprítjuk a melldarabokat, a sonkát. Ezt egy tálkába tesszük és reszelt sajttal gazdagítjuk. Ha a baba szereti , rizst kínálunk hozzá.
A babának desszert a családéból
A felnőttek túrójából kiveszünk egy kis mennyiséget, és a narancs darabokkal egy csipet cukorral összeturmixoljuk.

11-12 hónapos babás-családnak karácsonyi menü ajánlatunk

Gyors halleves

Hozzávalók:

  • 1 kg halfilé
  • 1,15 l víz
  • 1/2 kg krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 db szegfűbors
  • 1 babérlevél
  • 2 ek vaj
  • 1/2 ek só
  • 2 dl tejföl
  • ételízesítő
  • kapor (ízlés szerint, elhagyható)
  • citrom leve

Elkészítés:
A halfilénket előző este besózzuk és hűtőben tartjuk, felhasználás előtt a sós levétől lecsurgatjuk. A vöröshagymánkat felszeleteljük és a fazék aljára tesszük, ráhelyezzük a karikára vágott burgonyát. Rátesszük a vajat, sóval, borssal, ételízesítővel megszórjuk, beledobjuk a babérlevelet és a szegfűbors darabokat, majd a haldarabok kerülnek a tetejére. Felöntjük a vízzel, és lassú tűzön kb. fél órát főzzük. Már így is fogyasztható a levesünk, de tejfellel és kaporral gazdagíthatjuk , a citrom levével pikánsabbá tehetjük.

Tejszínes, gombás pulykamáj

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamáj
  • 40 dkg gomba
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 dl főző tejszín
  • (1 csokor petrezselyem zöld)
  • őrölt bors, só

Elkészítés:
A pulykamáj darabokat sózzuk, borsozzuk. Lisztbe mártjuk és kevés forró olajban megsütjük. A finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, beletesszük a felszeletelt gombát. Sóval, borssal vágott petrezselyemmel fűszerezzük, és puhára pároljuk. megszórjuk liszttel, rövid ideig pirítjuk, majd hozzáöntjük a tejszínt és mártás sűrűségűre forraljuk. A máj darabokat a mártással leöntjük. Párolt rizzsel tálaljuk.

Karácsonyi diós patkó

Hozzávalók:

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 4 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipetnyi fahéj

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, egy centi átmérőjű hengereket formázunk belőle. Körülbelül 8 cm-es darabokra vágjuk a hengerünket, és patkót formálunk belőle. A sütő papírral kibélelt tepsibe belehelyezzük a patkóinkat, fél cm helyet hagyva köztük. Előmelegített sütőben 180 fokon (sütőtől függően) 10-15 percig szárítjuk. Elkészülés után vaníliás porcukorba forgatjuk. Napokig friss, omlós marad.

A babának halkrém a család leveséből

A halat és a burgonyát kivesszük egy tálkába, összenyomkodjuk villával. Egy csipet vajjal habosra keverjük. Természetesen az életkorának megfelelő módon, tehát minimális zsiradék, só felhasználásával készítjük el.

A babának paradicsomos májpástétom burgonyával a család főételéből

A májat kivesszük a ragunkból, összenyomjuk villával, hozzányomkodjuk a levesünkben főtt burgonyát. 100 %- os paradicsomlével krémleves sűrűségűvé hígítjuk

Karácsonyi gyümölcs kehely

A babapiskótát apró darabokra tördeljük, narancs levébe áztatjuk. A mandarint, narancsot, banánt, és kivit apró darabokra kockázzuk. Egy kehelybe tesszük, és gyümölcs joghurttal nyakon öntjük. 1 csipetnyi darált diót és fahéjat szórunk rá.

Köszönet a recept-összeállításért Mártika konyhájának:  www.martikakonyhaja.hu