Oldal kiválasztása

A babakocsival a kismamák úgy vannak, mint a férfiak az autójukkal. Egy kis különbség van csak, hogy a férfiak a kocsiban peckesen és büszkén ülnek, az anyukák elégedetten és boldogan tolják maguk előtt. Az érzés ugyanaz: megjelenünk vele, látványosan parkolunk vele a játszótér előtt, büszkék vagyunk és elégedettek. A babakocsi ugyanolyan státuszszimbólum, mint az autó.

Kismamák pocakjukban a gyermekükkel lázasan nézegetik az utcákon elhaladó babakocsikat, megnézik a a bababoltok kínálatait, végignézik a kínálatot, a színeket, milyen a külleme egy-egy babakocsinak. Nézik a különbnél különb babakocsikat és gondolatban már sétálnak is a kiszemelt jól kinéző babakocsival, melyben ott fekszik pici szemük fénye.

Tudta, hogy az újonnan kiválasztott babakocsik nagy százalékát lecserélik az első két hónap után? Mi ennek az oka? Talán az, hogy túl korán, már a terhesség elején megvásárolták a babakocsit?   Azért, mert az esztétikum a vásárlás pillanatában legyőzte a praktikumot? Esetleg a babakocsi ára volt meggyőző? Bármelyik ok lehetséges.Mindenki azért nem dönt rosszul, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sok leendő szülő nem gondolja át kellően milyen szempontoknak is kellene megfelelnie a leendő babakocsija. Annyi biztos, hogy a legmegfelelőbb babakocsi kiválasztása súlyos pénzeket és bosszúságot spórol meg leendő gazdáinak.

A megfelelő babakocsi kiválasztásának szempontjai

Mely évszakra vásárol és meddig kívánja használni a babakocsit?

A téli hónapokban ugyanis gondolni kell arra, hogy a babakocsinak megfelelően béleltnek kell lennie. Anyaga legyen vízálló és lehetőleg tartozékként legyen hozzá esővédő. Amennyiben nem tartozék, kapható-e a babakocsihoz külön esővédő? A nyári hónapokban a babát védeni kell a napsütéstől, de figyelembe kell venni a meleget és a fülledt időt is. Jó, ha a babakocsi napellenzőjébe szellőzőt is beleintegráltak.

Hol fogja használni a babakocsit?

Hol és milyen körülmények között fogja használni a leendő babakocsit? Milyen a járdák és az utak minősége? Mennyire rugóznak a babakocsi kerekei?

Gondolja át azt is, hogy a babakocsit fel kell-e emelnie lépcsőn, vagy fel kell-e vinnie valamilyen tömegközlekedési eszközre. A nagyon nehéz babakocsik kellő bosszúságot tudnak okozni, pláne, ha gyermeke is benne ül megemelve evvel a kocsi tömegét.

Az autó csomagtere is határt szabhat a babakocsi szállításának. Mérje fel, hogy a csomagtérbe milyen hosszúságú és szélességű babakocsi fér bele, ugyanis egy kisebb esernyőre csukható babakocsi is okozhat kellemetlenséget, mivel összecsukás után megnő a kocsi hosszúsága. A lapra szerelt babakocsi változatok pedig lehetnek eléégé szélesek, hogy egy kisebb sedan típusú autóba ne férjen bele. Némely babakocsi kerekei könnyedén, egy pattintással leszerelhetőek, így ezek a kisebb autók csomagtartójában is jól szállíthatóak.

Hol tárolja majd a babakocsit?

Nem elhanyagolható szempont a babakocsi tárolása. Amennyiben kis helye van csak a tárolásra olyan modellt érdemes választani, amelyet könnyen, gyorsan összecsukhat és az összecsukás után kis helyen is elfér. Sport babakocsiknál ilyenek az esernyőre csukható változatok. Multifunkciós babakocsiknál pedig a gyártók külön ügyelnek, hogy a lapra csukás után is kis helyet foglaljon a babakocsi.

Mire használja a babakocsit?

Vannak anyukák, akik rendszeresen sportolnak, futnak vagy kirándulnak. Nekik ajánlott az extra rugózású könnyen kezelhető sport babakocsi, vagy a 3 kerekű multifunkciós babakocsi.  Egyes babakocsikhoz pohártartó is tartozék nem csak a babák karfájához, de a tolókarhoz is.
Rendszeres sétákhoz, bevásárlásokhoz olyan kocsit érdemes választani, amelynek alsó kosara nagy és öblös, így nem csak a vásárolt élelmiszer, de egy-egy pokróc, vagy piknikkosár is belefér a babakocsi alsó kosarába.

Milyen felszereltségű babakocsit szeretne?

A piacon többféle kategóriában választhatunk babakocsit. Vannak olyan kocsik, amelyek két- vagy háromfunkciós babakocsik, sport babakocsik, esernyőre csukható sport babakocsik, iker- és testvérkocsik és a minden igényt kielégítő multifunkciós babakocsik, amelyeket 3 az 1-ben babakocsiknak is neveznek. 

Kétfunkciós babakocsi:

A kétfunkciós babakocsi, 2 in 1 babakocsi (kettő az egyben babakocsi) tartozéka a mózeskosár és a sport felső. Az ülőkocsi, azaz a sportos felső háttámlája több pozícióba dönthető, lefektethető illetve állítható. A háttámla majdnem vízszintesig is lefektethető, hogy a baba aludni is tudjon benne.A kocsi kerekei több méretben, egészen a kis kerekektől a nagyobb kerekeken át forgalomban vannak. A kis kerekek előnye, hogy könnyedén lehet velük manőverezni, míg a nagyobb kerekek nehezebb terepen jobban megállják a helyüket. A 2 in 1 babakocsi tolókara átfordítható, és három, vagy 5 pontos biztonsági övvel felszerelt.

Ilyen kétfunkciós babakocsi pl.:

Adamex Infinity 4 sport babakocsi 

Háromfunkciós babakocsi

A háromfunkciós babakocsi, 3 in 1 babakocsi, amely egy vázon mózeskosárból sportos babakocsivá és emellett univerzálisan mély babakocsivá alakítható. Háromfunkciós babakocsi,mély és sportkocsi egyben. A 3 in 1 babakocsi háttámlája több pozícióban vízszintesig dönthető és 5 pontos biztonsági öv védi a babákat a kieséstől.

Rendszerint a 3 in1 babakocsik tartozékai között szerepel a lábzsák amely megvédi a kisgyermekeket az időjárás viszontagságaitól.

Iker babakocsi, testvér babakocsi

Az iker babakocsi illetve testvér babakocsi azoknak a szülőknek ajánlott, akiknél iker babák születnek, vagy a testvérek között néhány év csupán a korkülönbség. Az iker babakocsi segítségével a két vagy több babát egy babakocsiban lehet levegőre vinni. Az iker babakocsi egymás mögött és egymás mellett elhelyezett üléssel rendelkező típusban van forgalomban. Az egymás melletti kiviteleknél az ülőrész jellemzően szűkebb, mint a hagyományos babakocsiknál.

Sport babakocsi

A sport babakocsi lapra csukható és esernyőre csukható változatban kaphatóak. A sport babakocsik általában 5-9 kg súlyúak, 30 fokig dönthető a háttámlájuk, hátulról csukhatóak. A sport babakocsik kerekei bolygósíthatóak, egybefüggő tolókarral rendelkeznek és összecsukva kis helyen elférnek. A sport babakocsik a gyermekek 6 hónapos korától használhatóak, miután már a baba biztonsággal ül.

Ilyen sport babakocsi pl.:

 

Adamex Monza sport babakocsi

Multifunkciós babakocsi

A multifunkciós babakocsik igazi luxus babakocsik, amelyek egy személyben biztosítják az újszülött kényelmes hordozását, a mózeskosaras pihenést és a sportos kényelmet. A háromfunkciós babakocsinak egy váza van. 

A multifunkciós babakocsinál egy vázon cserélhető a hordozó, a mózeskosár és a sportos ülés, amely újszülött kortól egészen óvodás korig remekül kihasználható. A multifunkciós babakocsik váza könnyű szerkezetes, lapra vagy esernyő alakúra csukódik Súlya 4 kg-tól 10 kg-ig terjedhet. A multifunkciós babakocsi nagy kerekekkel, kellemes és lágy rugózással rendelkezik. A kerekek sok esetben levehetőek, így kisebb autó csomagtartójába is könnyen szállíthatóak.
A multifunkciós babakocsi autós bébihordozója könnyedén belepattintható a multifunkciós vázba, majd onnan kiemelve autós üléskényt is használható, de emellett bárhová kézben elvihető.
A multifunkciós babakocsi mózeskosara több típusnál a vázról levéve ringatható, a fejtámla több esetben megemelhető, így a könnyen bukó babák is nyugodtan pihenhetnek benne. A sportbetét fordítható irányú, több pontos biztonságiövvel ellátott.

Ilyen multifunkciós babakocsi pl.:

Adamex Zeix multifunkciós babakocsi                                       Adamex Quatro 3 multifunkciós babakocsi

 

 Ha már eldöntötte, hogy melyik típusú babakocsit választja érdemes azért még a típusok között válogatni. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy mely dolgokat lehet figyelembe venni a választásnál:

  • A kocsi vázának szerkezete? Léteznek már ultrakönnyű vázzal rendelkező modellek, amelyek súly messze alul múlja társaiét.
  • Milyen a babakocsi kereke? Bolygósítható, vagy fix? A bolygósítható kerekek általában fixálhatóak is, de bolygósított formában könnyen és kis helyen fordulnak.
  • A babakocsi súlya? 6kg-tól akár 28kg-ig is terjedhet a súlyuk, így nem árt tájékozódni.
  • A babakocsi anyaga, huzata? Levehető-e a babakocsi kárpitja? Mosható-e a huzat? Mennyire kényes a huzat?
  • A babakocsi háttámlája hány fokban dönthető? Nehogy meglepetést okozzon, de nem minden babakocsi háttámlája dönthető vízszintesbe. Az újszülötteknek kialakított babakocsik fekheje masszív és vízszintesig dönthető.
  • A babakocsi lábtartója állítható?
  • Tartozék-e a lábzsák, az esővédő vagy a pelenkázó táska?
  • Van-e italtartó a babakocsi karfáján vagy a kocsi tolókarán?
  • A babakocsi tolókarának magassága állítható? Kisebb termetű és nagyobb termetű kismamákra és kispapákra gondolva.
  • Összecsukva mennyi helyet foglal a babakocsi? 

Babakocsi funkcióiról röviden:

  • Dönthető háttámla: Figyeljünk arra, hogy a háttámla több fokozatban állítható legyen. Vízszintesig dönthető háttámla az újszülötteknek javasolt és a kocsiban alvó babáknak is praktikus lehet. A sport kocsik háttámlája általában 30 fokig dönthető. A nagyobb babák,  akik épp az ülést gyakorolják nem szeretik, ha nagyon megdöntik a háttámlát, így az ülőfokozatot is érdemes ellenőrizni. A multifunkciós babakocsik előnye, hogy  a vázra lehet kattintani a mózeskosarat ami vízszintes, ezen kívül a sportfelsőre ki lehet cserélni, amit a baba később is tud használni. Ha kétfunkciós babakocsit választunk, figyeljünk arra, hogy ne csak fekvő és ülő pozíció legyen a háttámlánál, hanem legalább három fokozatban legyen dönthető.
  • Tolásirány változtathatósága: Újszülött korban szívesebben toljuk úgy a babakocsit, ha látjuk a babát. Ez biztonságot ad nekünk, így folyamatosan szemünk előtt lehet a pici. Multifunkciós babakocsi vásárlásánál a mózeskosarat úgy lehet a vázra kattintani, hogy a baba szemben legyen a szülővel. A multifunkciós babakocsi  sport feltéténél általában változtatható az irány, így a nagyobb és nézegetni szerető babáknak is lehet kedvezni.  Ha kétfunkciós babakocsit választunk, abban az esetben vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy a tolókat át lehet-e fordítani.
  • Tolókar magasságának állíthatósága: Praktikus, ha a tolókar állítható, így a testvér, vagy a magasabb apuka is kényelmesen tolhatj a a babakocsiban utazó gyereket.
  • A kerekek fékezhetőek és bolygósíthatóak legyenek. A bolygó kerekes babakocsival általában könnyebb közlekedni, fordulni, a fék pedig minden babakocsinál elengedhetetlen funkció.
  • Sportrész lábtartójának állíthatósága: Alvó gyerekek kényelmesebben alszanak, ha lábuk a testükkel egy vonalban van, így fontos szempont lehet a lábtartó állíthatósága.
  • Tartozék lábzsák: Téli hónapokban elengedhetetlen.
  • Összecsukhatóság: Mindig ellenőrizzük és próbáljuk is ki, hogy könnyen tudjuk kezelni a babakocsit. Vannak ugyanis modellek, amelyeket művészet összecsukni és  nagy fejfájást és bosszúságot okozhatnak használóiknak.

Bízunk abban, hogy nem bánja meg babakocsi választását és a kiválasztott termék hosszú időn keresztül hasznos tesz Ön és kisbabája kényelme szempontjából.

A fentebb bemutatott termékek az Alicia.hu Bababolt Webáruházában megvásárolhatóak!